De interne organisatie versterken met ManageEngine ServiceDesk Plus als ESM-oplossing

In de dynamische bedrijfsomgeving van vandaag is een goed georganiseerde interne organisatie van cruciaal belang. Bedrijven streven naar efficiëntie, samenwerking en naadloze processen tussen afdelingen om hun concurrentiepositie te versterken. Enterprise Service Management (ESM) speelt hierin een sleutelrol. Door IT-servicemanagement uit te breiden naar andere bedrijfsafdelingen met behulp van krachtige ESM-tools, zoals ManageEngine ServiceDesk Plus, kun je een revolutie teweegbrengen in de werkwijzen van je organisatie. In dit blog gaan we dieper in op hoe je ServiceDesk Plus kunt inzetten als een ESM-oplossing om je gehele interne organisatie te ondersteunen en te optimaliseren.

Wat is Enterprise Service Management (ESM)?

Voordat we ingaan op het gebruik van ServiceDesk Plus als ESM-oplossing, is het belangrijk om te begrijpen wat ESM precies inhoudt. ESM is een benadering waarbij de principes van IT-servicemanagement worden uitgebreid naar andere afdelingen en processen binnen een organisatie. Het doel van ESM is om dezelfde best practices die worden gebruikt in IT-servicedesks toe te passen op andere afdelingen, zoals HR, finance, facilities, marketing en meer. Door ESM te omarmen, kan een organisatie de samenwerking tussen afdelingen verbeteren, processen stroomlijnen, efficiëntie vergroten en de algehele productiviteit verhogen.

ServiceDesk Plus als ESM-oplossing

ServiceDesk Plus is van oorsprong een toonaangevende IT-servicedeskoplossing, maar de veelzijdigheid ervan maakt het een ideale ESM-tool. Door ServiceDesk Plus te transformeren tot een uitgebreide ESM-oplossing, kun je een centraal platform creëren dat alle afdelingen van je organisatie verenigt. Hier zijn enkele manieren waarop je ServiceDesk Plus kunt inzetten om je gehele interne organisatie te ondersteunen:

a. Uitgebreide Self-Service Portalen:

ServiceDesk Plus biedt de mogelijkheid om aangepaste self-service portalen te creëren voor verschillende afdelingen binnen je organisatie. Of het nu gaat om IT, HR, facilities, marketing of finance, werknemers kunnen gemakkelijk toegang krijgen tot relevante informatie, veelvoorkomende problemen oplossen en verzoeken indienen. Dit vermindert de belasting van de supportteams en verhoogt de tevredenheid van werknemers.

b. Afdelingsoverschrijdend Incident- en Probleembeheer:

ServiceDesk Plus kan niet alleen worden gebruikt voor het beheren van IT-gerelateerde incidenten en problemen, maar ook voor andere afdelingen. Door een gecentraliseerd incident- en probleembeheer te bieden, kunnen afdelingen efficiënter werken en zorgen voor snellere oplossingstijden.

c. Gestructureerd Wijzigingsbeheer:

Wijzigingsbeheer is essentieel voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Met ServiceDesk Plus kunnen niet alleen IT-wijzigingen worden beheerd, maar ook wijzigingen in andere afdelingen worden gecontroleerd en gedocumenteerd. Dit zorgt voor gestructureerde en gecontroleerde wijzigingen die de bedrijfsvoering optimaliseren.

d. Volledig Assetbeheer:

Het beheer van assets is cruciaal voor elke afdeling, niet alleen voor IT. Met ServiceDesk Plus kun je de volledige levenscyclus van bedrijfsmiddelen volgen, ongeacht hun afdeling of type. Van hardware tot softwarelicenties, van kantoorapparatuur tot marketingmaterialen, kunnen alle assets worden gecontroleerd en efficiënt worden beheerd.

e. Uitgebreide rapportage en analyse:

ServiceDesk Plus biedt krachtige rapportagemogelijkheden waarmee je gegevens kunt verzamelen en analyseren voor verschillende afdelingen. Met deze inzichten kunnen afdelingsmanagers de prestaties bijhouden, knelpunten identificeren en tijdig reageren op kritieke situaties.

De voordelen van ServiceDesk Plus als ESM-oplossing

Het implementeren van ServiceDesk Plus als ESM-oplossing biedt talrijke voordelen voor je gehele interne organisatie:

a. Verbeterde samenwerking tussen afdelingen:

Door alle afdelingen te verenigen op één platform, wordt de samenwerking bevorderd en kunnen teams beter communiceren en informatie delen. Dit resulteert in een efficiëntere organisatie met een duidelijke focus op het gemeenschappelijke doel.

b. Efficiënter gebruik van middelen:

Met gecentraliseerd incident- en probleembeheer, gestandaardiseerde processen en efficiënt assetbeheer kunnen middelen effectiever worden toegewezen en benut. Hierdoor worden overbodige uitgaven vermeden en de productiviteit verhoogd.

c. Hogere klanttevredenheid:

Het bieden van self-service portals en snelle oplossingstijden voor incidenten en problemen draagt bij aan een verhoogde klanttevredenheid. Werken met gestandaardiseerde processen zorgt ook voor een consistente ervaring voor werknemers binnen de hele organisatie.

d. Betere besluitvorming:

Met uitgebreide rapportage en analyses kunnen managers betere beslissingen nemen op basis van nauwkeurige gegevens en trends. Dit helpt bij het identificeren van verbeterpunten en het nemen van proactieve maatregelen.

e. Verhoogde algehele productiviteit:

ESM stroomlijnt processen en zorgt voor een efficiënte werkomgeving. Dit resulteert in een verhoogde algehele productiviteit van de organisatie en helpt bij het realiseren van bedrijfsdoelen.

Praktijkvoorbeelden van ESM met ServiceDesk Plus

Laten we enkele praktijkvoorbeelden bekijken van hoe verschillende afdelingen binnen een organisatie ServiceDesk Plus als ESM-oplossing kunnen gebruiken:

a. HR-afdeling:

 • Medewerkers kunnen via het self-service portaal HR-gerelateerde verzoeken indienen, zoals verlofaanvragen, wijzigingen in persoonlijke gegevens, opleidingsaanvragen, enz.
 • HR kan Service Level Agreements (SLA’s) instellen om de verwerkingstijd van verzoeken te bewaken en tijdig te reageren op werknemersvragen.
 • Het wijzigingsbeheer kan worden gebruikt voor het stroomlijnen van onboardingprocessen en het volgen van personeelswijzigingen.

b. Facilities-afdeling:

 • Facilitaire verzoeken, zoals reparaties, schoonmaakverzoeken en kantoorbenodigdheden, kunnen worden ingediend via het self-service portaal.
 • Het assetbeheer kan worden gebruikt om de inventaris van kantoor-meubilair en -apparatuur bij te houden.
 • Het wijzigingsbeheer kan worden gebruikt voor het plannen en documen-teren van kantoorrenovaties of herinrichtingen.

c. Marketing-afdeling:

 • Marketingverzoeken, zoals het ontwerpen van promotiemateriaal, kunnen worden ingediend via het self-service portaal.
 • Het incidentbeheer kan worden gebruikt om problemen met marketingcampagnes te identificeren en op te lossen.
 • Rapportagemogelijkheden kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van marketingcampagnes te volgen en te analyseren.

d. Finance-afdeling:

 • Financiële verzoeken, zoals het verwerken van facturen en onkosten-declaraties, kunnen worden ingediend via het self-service portaal.
 • Het wijzigingsbeheer kan worden gebruikt voor het goedkeuren van budgetwijzigingen en investeringsvoorstellen.
 • Rapportagemogelijkheden kunnen worden gebruikt om financiële gegevens en budgetten te analyseren en te presenteren.

De implementatie van ESM met ServiceDesk Plus

Om ServiceDesk Plus succesvol te transformeren tot een ESM-oplossing en de gehele interne organisatie te ondersteunen, zijn enkele belangrijke stappen nodig:

a. Definieer de scope:

Bepaal welke afdelingen en processen binnen je organisatie zullen profiteren van ESM. Identificeer de specifieke behoeften en vereisten van elke afdeling.

b. Ontwerp aangepaste portalen:

Creëer aangepaste self-service portalen voor elke afdeling om hun specifieke behoeften te weerspiegelen. Personaliseer de portalen om het gebruiksgemak te vergroten.

c. Stel SLA’s in:

Definieer Service Level Agreements (SLA’s) voor elke afdeling om de verwachte reactie- en oplostijden vast te leggen. SLA’s helpen bij het prioriteren en afhandelen van verzoeken.

d. Training en opleiding:

Zorg ervoor dat alle medewerkers en afdelingsmanagers die met ServiceDesk Plus werken, voldoende training en opleiding krijgen om het systeem optimaal te kunnen gebruiken.

e. Continue evaluatie en verbetering:

Monitor de prestaties van ServiceDesk Plus als ESM-oplossing en verzamel feedback van gebruikers. Identificeer knelpunten en kansen voor verbetering om de effectiviteit te vergroten.

Conclusie

Het inzetten van ManageEngine ServiceDesk Plus als een Enterprise Service Management (ESM)-oplossing is een krachtige manier om je gehele interne organisatie te ondersteunen en te verbeteren. Door de veelzijdigheid en aanpasbaarheid van ServiceDesk Plus te benutten, kunnen alle afdelingen profiteren van gestandaardiseerde processen, gecentraliseerd incident- en probleembeheer, efficiënt assetbeheer en krachtige rapportagemogelijkheden. Het resultaat is een geoptimaliseerde organisatie die effectief samenwerkt en de algehele productiviteit verhoogt.

Of het nu gaat om HR, facilities, marketing, finance of andere afdelingen, ServiceDesk Plus als ESM-oplossing is de sleutel tot het bevorderen van efficiëntie, samenwerking en het bereiken van bedrijfsdoelen. Implementeer ServiceDesk Plus als je ESM-tool en ervaar de transformatie van je gehele interne organisatie naar een goed geoliede machine die klaar is voor de uitdagingen van de moderne bedrijfswereld.

What do you think?

Gerelateerde artikelen

Werknemerservaring als succesfactor

Tot een paar jaar geleden richtten bedrijven zich uitsluitend op de klantervaring. Tegenwoordig staat de ervaring van medewerkers steeds meer in het middelpunt van de belangstelling, omdat tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten.

Read more

Wat is modern management en hoe zal het een revolutie teweegbrengen in het IT-beheer van bedrijven?

IT-afdelingen hebben talloze veranderingen meegemaakt in de manier waarop ze apparaten van gebruikers beheren en controleren. Van de traditionele CRT-monitorgebaseerde computers tot moderne smartphones, de technologische ontwikkelingen zijn opmerkelijk geweest. Daarnaast werden werknemers tijdens de COVID-19 pandemie beperkt tot thuiswerken, waardoor de IT-beheerroutines een uitdaging werden voor systeembeheerders.

Read more
Contacteer ons

It's all about smart solutions

Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te adviseren over welke van onze diensten het meest geschikt zijn voor uw behoeften.

Uw voordelen
Wat is de volgende stap?
1

We plannen een gesprek wanneer het u uitkomt

2

We voeren een verkennend en adviserend gesprek uit.

3

We stellen een voorstel op.

Plan een gratis adviesgesprek